13 april 2023

Groen licht voor bouw 200 woningen aan De Bleek in Montfoort

Gemeente Montfoort krijgt medewerking van de provincie Utrecht om 200 nieuwbouwwoningen aan De Bleek in Montfoort te realiseren. Volgens het ‘Ontwerp Provinciaal programma Wonen en Werken’ komen er huizen in drie segmenten en zal de bouw in 2024 beginnen.

Omdat De Bleek buiten de bebouwde kom ligt, moet de provincie toestemming geven voor bouwen op deze locatie. Het provinciale bestuur heeft goedkeuring gegeven aan de uitvoer van deze eerste fase. Voor 2030 moet de woningbouwopgave van ten minste 430 woningen in gemeente Montfoort namelijk behaald zijn. Dit betekent dat er dus nog een fase van woningbouw op de agenda staat.

Het plan is om woningen te bouwen van drie verschillende segmenten. Er komen ongeveer 65 sociale huurwoningen. Daarnaast zijn circa 70 woningen bestemd voor koop onder €355.000 of huur tot €1000 per maand. De overige ongeveer 65 woningen zullen tot het duurdere segment behoren. Volgens de plannen zal dus tweederde van de woningen van de categorie ‘betaalbaar’ zijn.

De verwachting is dat de werkzaamheden in het eerste kwartaal van 2024 van start kunnen gaan. Met de bouw van de eerste huizen kan in het derde kwartaal begonnen worden. Deze huizen komen aan de zuidkant van het gebied, vlakbij de Tiendweg. Woningzoekenden kunnen zich als belangstellende aanmelden via www.nieuwbouw-debleek.nl. Hiermee kan men op de hoogte gehouden worden over de typen woningen, prijzen, inschrijvings- en toewijzingsprocedures en de start van de verkoop.

De SGP wil graag 450 woningen aan De Bleek, maar is blij met de toestemming van de provincie voor 200 huizen. “Aangezien wij ook gefaseerd wilden gaan bouwen, komt dit overeen met onze eerste bouwfase”, aldus onze fractievoorzitter Bart Timmerarends. De hoop van de SGP is dat de tweede bouwfase binnen twee jaar na de eerste bouwfase gerealiseerd wordt.

Timmerarends benadrukt dat de SGP voor bouwen voor eigen behoefte is. “Daarom vragen we de wethouder om met de projectontwikkelaar na te denken hoe zoveel mogelijk Montfoortse inwoners van deze nieuwe huizen kunnen profiteren.” Het is voor het sociale karakter van de inwoners namelijk belangrijk dat bekenden dicht bij elkaar wonen.

De provincie publiceert het ‘Ontwerp Provinciaal programma Wonen en Werken’ iedere twee jaar. De actuele status en een uitgebreidere omschrijving van de (woningbouw)projecten is te vinden op www.montfoort.nl/projecten.