8 september 2021

Nieuwe analyse: Locatie Sporthal toch geschikt voor Scholencomplex

Wat er aan vooraf ging

Gemeente Montfoort wil het nieuwe Scholencomplex niet meer bouwen achter de Sporthal omdat het daar te klein zou zijn. Na lang aandringen van de SGP heeft het college toegegeven dat het perceel achter de Sporthal niet te klein is; men had vergeten het perceel echt op te meten. Het was niet 4300 m2 maar 4880 m2, een verschil van 500 m2. De behoefte van de scholen bedroeg ca 4600 m2. Wat eerst niet paste, bleek nu wel mogelijk. De Sporthal locatie werd in 2015 unaniem gesteund door de gemeenteraad en de schoolbesturen.

College in nieuwe brief juli 2021: Sporthal locatie toch te klein

Het college wil toch volhouden dat de locatie achter de Sporthal te klein is en heeft nu bedacht om de architect 15% ontwerptoeslag te geven. Daarmee wordt het schoolgebouw plotsklaps 300 m2 groter en is het perceel toch weer net te klein, er is 85 m2 tekort. Dat is evenveel als 4 parkeerplaatsen. Zie voor de berekening onderaan in Tabel 1.

Wil het college denken in oplossing of denken in problemen?

Normaal zoekt een gemeente naar een oplossing voor zo’n geringe afwijking. In dit geval heeft de gemeente gekozen om geen enkele oplossing te overwegen of te onderzoeken. Er kunnen bijvoorbeeld eenvoudig 4 tot 6 parkeerplaatsen extra aangelegd worden aan de oostkant van de Sporthal, waarmee het ruimtetekort van 85m2 volledig is opgevuld. Overigens is de SGP van mening dat er helemaal geen parkeertekort is, omdat het dubbelgebruik rond de Sporthal verkeerd wordt weergegeven door de gemeente. Tenslotte zijn er meerdere realistische manieren om 500 m2 ruimte te creëren (zie uitleg onderaan). Het spreekwoord zegt: waar een wil is, is een weg.

Waarom wil de gemeente zo weinig dubbelgebruik van parkeerplaatsen rond de Sporthal?

Wij hebben de cijfers geanalyseerd en daaruit blijkt dat de gemeente maar 60 van de 120 parkeerplaatsen rond de Sporthal wil meetellen voor de parkeerbehoefte van de scholen. De andere 60 parkeerplaatsen zouden nodig zijn voor sporters op werkdagen. Maar wie de situatie een beetje kent, weet dat de Sporthal overdag op werkdagen vooral gebruikt wordt door de scholen zelf en nauwelijks door andere sporters. Er kunnen dus veel meer dan 60 parkeerplaatsen ingezet worden voor de scholen. In totaal zijn er 69 parkeerplaatse nodig voor de scholen. Het zogenaamde parkeertekort van 9 parkeerplaatsen waar de gemeente het over heeft, is er dus niet. Praktisch gezien blijft er zelfs 117m2 over in plaats van een tekort van 85 m2. Dit wil de gemeente niet onder ogen zien; zij blijft vasthouden aan het landelijk gemiddelde voor dubbelgebruik van parkeerplaatsen rond sporthallen. Met landelijke cijfers worden we met een kluitje in het riet gestuurd.

Op de nieuwe locatie: 2 tennisbanen en meerdere bomen worden vernietigd.

Het college heeft een nieuwe locatie aan de Parklaan gekozen. Die moet om onverklaarbare redenen koste wat het kost doorgaan. Deze nieuw gekozen is helaas zo klein dat er zelfs 2 tennisbanen en meerdere bomen moeten worden vernietigd om plaats te kunnen maken voor de nieuwe school. Ook de bermen naast de hockey en aan de overkant van de Parklaan naast de voetbalvelden moeten verdwijnen voor parkeerplaatsen. Dat kost allemaal veel extra geld en is ook zonde van de groene omgeving.

Slecht bestuur

De SGP vind het opmerkelijk dat voor een tekort van slechts 4 parkeerplaatsen een geheel nieuwe locatie gezocht wordt. Wij vinden het ronduit slecht bestuur dat op geen enkele manier is gekeken naar mogelijke oplossingen voor dit kleine tekort aan ruimte. Omdat Montfoort financieel aan de grond zit, is kostenbesparing heel belangrijk. De nieuwe locatie is duurder dan de Sporthal locatie, en dus echt geen goed idee.

Scholen zijn verouderd en verdienen snel nieuwbouw

Waarom wil het college dan toch zo graag naar de Parklaan? Dat is nu juist het probleem. Dat vertelt de gemeente niet. Wij blijven herhalen: als het perceel achter de Sporthal niet te klein is (en uit onze analyse blijkt dat het ruimschoots groot genoeg is!) moet daar gewoon gebouwd worden. Zo snel mogelijk. De scholen moeten hoognodig vernieuwd worden! Dit kan zo niet langer duren.

Bezwaarprocedures betekent in de komende jaren geen nieuwe school….

Op de locatie aan de Parklaan zijn serieuze en steekhoudende bezwaren van omwonenden; dat gaat leiden tot jarenlange bezwaarprocedures. Al die tijd als de bezwaarprocedure loopt, kan er geen school gebouwd worden. De bezwaren heeft het college aan zichzelf te wijten, want men heeft geen participatietraject met de omgeving gestart maar in de winter van 2020 op eigen houtje deze nieuwe locatie uitgekozen. Zelfs de gemeenteraad wist van niks.

Gemeenteraad foutief geïnformeerd

Hier komt nog bij dat de gemeenteraad herhaaldelijk foutief is geïnformeerd:

  • Een jaar lang werd het perceel veel te klein voorgesteld. Totdat men vanwege onze bezwaren ter plaatse is gaan meten en er achter kwam dat het perceel veel groter was. Geen 4300 m2 maar 4880 m2. Dat is ruim 500 m2 verschil.
  • Vervolgens heeft men de mening van de sportverenigingen over de nieuwe locatie aan de gemeenteraad gecommuniceerd terwijl deze verenigingen niet geraadpleegd waren. Diverse verenigingen staan niet achter de gecommuniceerde informatie.
  • Een derde voorbeeld is dat de berekeningen van het ruimtetekort meerdere fouten bevatte waardoor het tekort 2/3 afneemt tot slechts 85 m2.
  • Om niet meer te noemen: men zegt dat er in de omgeving van de Sporthal geen parkeerplaatsen aangelegd kunnen worden. Aan de oostkant van de Sporthal is ruimte voor 4 tot 6 of zelfs nog meer parkeerplaatsen. U kunt er zelf even gaan kijken. Ook zijn de parkeerplaatsen naast het huidige Van Damscholencomplex ook binnen de maximale toegestane wandelafstand bereikbaar. Ook een mogelijkheid zijn parkeerplaatsen langs de Parklaan en dan binnendoor lopen tussen de voetbalvelden. In de omgeving is juist heel veel mogelijk.

Oproep SGP: bouw snel en goedkoop nieuwe scholen!

De SGP roept het college op om de Scholen gewoon te bouwen achter de Sporthal. Dat is sneller, goedkoper en groener. De scholen verdienen het.

 

Toelichting:

Tabel 1. Berekening van het tekort volgens het college met correctie door de SGP.

Sporthal locatie

Berekening College

Opmerking SGP

Correctie SGP

Benodigd BVO

 

4096 m2 is totale vloeroppervlakte

 

Footprint Gebouw

2458 m2

Het college spreekt van een ontwerptoeslag van 15%.

Men berekent 20% ontwerp toeslag ipv 15%, scheelt 102 m2

Buitenruimten

2150 m2

1710 m2 schoolplein en 436 m2 fietsenstalling

2146 ipv 2150, scheelt 4 m2

Kiss&Ride zone

135 m2

op eigen terrein

correct

Parkeren

270 m2

12 extra parkeerplaatsen op eigen terrein. Het college gaat uit van 72 parkeerplaatsen waarvan er 60 van de huidige 120 dubbel gebruikt worden.

Men berekent 72 ipv de benodigde 69 parkeerplaatsen: scheelt 67 m2

Totaal

5013 m2

 

Totale correctie is 173 m2 à 4840 m2

 

 

 

 

Beschikbare grond

4755 m2

4755 is een netto afmeting. Afmeting perceel is 99 x 49,3 = 4880 m2

4755 m2 (netto)

 

 

 

 

Resultaat

258 m2 tekort

 

85 m2 tekort (vergelijkbaar met 4 parkeerplaatsen)

 

Conclusie: Zonder de berekeningsfouten van het college daalt het tekort aan ruimte met 2/3. Het tekort gaat van 258 m2 naar 85 m2. 85 m2 komt overeen met de grootte van 4 parkeerplaatsen.

 

Toelichting op mogelijkheden om 500 m2 ruimte creëren.

Door slim te bouwen kan zelfs nog 500m2 ruimte bespaard worden. Al deze extra ruimte komt ten goede aan grotere speelterreinen en meer mogelijkheden voor het aanleggen van groen!

Mogelijkheid 1: Bureau ICS heeft meermaals betoogd dat de 436m2 fietsenstalling geïntegreerd kan worden in het schoolcomplex, waardoor er boven de fietsenstalling gebouwd kan worden. Dat kan een ruimtebesparing opleveren van 218 m2. Deze optie heeft het college nog niet meegewogen.

Mogelijkheid 2: De scholen willen vanuit onderwijsoogpunt geen drielaags gebouw. Meerdere partijen en ook de wethouder hebben wel eens aangegeven dat een beperkte derde bouwlaag mogelijk is, voor bijv. bespreekkamers of docentenkamers. Dat kan een mooie ruimtebesparing opleveren in de footprint van het gebouw.

Mogelijkheid 3: Aan de oostkant van de Sporthal kunnen 4 tot 6 of zelfs nog meer parkeerplaatsen extra worden aangelegd, er liggen nu tegels. Daarmee is het zogenaamde ruimtetekort van 85 m2 opgelost.

Ook is er geen rekening gehouden met de mogelijkheid dat ouders parkeren of hun kinderen afzetten in de nabijheid van de huidige schoollocatie en dan over het sportpark naar school lopen. Wat nu andersom ook gebeurt, ouders die bij de Sporthal parkeren en dan het sportpark oversteken naar de huidige schoollocatie. Als men extra parkeerplaatsen persé nodig vind, kan bij de herontwikkeling van het Van Damscholencomplex een tweede kleine kiss&ride strook of bijvoorbeeld vier parkeerplaatsen worden aangelegd.

Mogelijkheid 4: De 15% ontwerp toeslag van 307 m2 is een wens en geen noodzakelijke eis. De kwaliteit van het onderwijs gaat niet achteruit zonder ontwerptoeslag. De ontwerptoeslag is niet besproken in de raad. Het percentage van 15% is nooit eerder benoemd door het college en is ook nergens eerder berekend. Het is ook niet zeker of deze 15% daadwerkelijk door de architect gebruikt gaat worden. Een verlaging van de ontwerp toeslag tot 10% biedt voldoende ruimte voor de zogenaamd benodigde 9 extra parkeerplaatsen op eigen grond. Met 10% ontwerptoeslag is het perceel groot genoeg, volledig volgens de eigen parkeernormen van het college.

Mogelijkheid 5: De perceeloppervlakte is 4880 m2 en de netto oppervlakte is 4755 m2. Dit ruimteverlies is nieuwe informatie. Wat is de reden van dit verlies van 125 m2? Hoe is dit berekend?