30 oktober 2019
Open brief aan minister president Rutte
Open brief aan minister president Rutte
Montfoort, maandag 21 oktober 2019
Ook in de afgelopen week zijn de boeren weer massaal de weg op gegaan, om te protesteren tegen het vermeende stikstofprobleem.
Ik wil u hierbij graag uitleggen dat het een niet bestaand probleem is en de oplossing meegeven die voor alle Nederlanders reëel en acceptabel is.
Stikstof is een belangrijke grondstof van heel veel dingen, de lucht die we inademen bestaat voor 78% uit stikstof, het is een belangrijke bouwsteen voor onze eiwitten en daarom van levensbelang.
Door stikstof kunnen planten ook groeien en groeiende planten nemen weer CO2 op.
Stikstof komt onder andere uit de veehouderij, van de industrie en van transport (vliegtuigen, boten, auto’s, etc.). Door de veehouderij wordt voornamelijk ammoniak uitgestoten. Door industrie en transport worden voornamelijk stikstofoxiden uitgestoten.
Stikstofoxiden zijn in tegenstelling tot ammoniak giftig en slecht voor de luchtkwaliteit. Om die reden zijn ook de moderne dieselmotoren uitgerust met AdBlue, een mengsel wat 32% ureum bevat, wat ook in de mest voor ammoniak vorming zorgt. Er wordt dus op die manier nog extra stikstof toegevoegd. De werking van AdBlue is in het kort als volgt: de AdBlue wordt in het uitlaatsysteem ingespoten in de giftige stikstofoxiden en vormt daar ammoniak, door de reactie met elkaar ontstaat dan echter schone lucht (stikstofgas en water). Dit is een nabootsing van wat er in de lucht gebeurd en is dus zeer positief voor onze luchtkwaliteit! Nu willen we natuurlijk geen afschaffing van AdBlue, ondanks dat het meer stikstof geeft, want die zorgt voor schone lucht, maar we willen wel gezond verstand terug! Er is helemaal geen stikstofprobleem!
Waar maken we ons hier dan wel druk om?
Het zogenaamde probleem zit in de depositie, de stikstof die uit de uitgestoten ammoniak en stikstofoxiden neerdaalt op de grond. Deze stikstof is een welkome aanvulling op landbouwgrond, er behoeft daardoor minder stikstof aangekocht te worden en dat is dus milieuwinst. Echter zijn er in Nederland binnen Natura 2000 een aantal natuurgebieden afgesproken die ‘stikstofgevoelig’ zijn, dat betekent dat deze natuurgebieden weinig stikstof nodig hebben. Dit is zo afgesproken, omdat er bijvoorbeeld een plant groeit zoals de wilde orchidee en omdat men die graag wil behouden. Het is mogelijk dat deze gebieden door de uitstoot en depositie dus een teveel aan stikstof krijgen.
Is dat een probleem?
Nee, dat is geen probleem, de wilde orchidee uit het voorbeeld is een plant die hier niet of nauwelijks van oorsprong vandaan komt. Aangezien deze plant niet van de vruchtbare Nederlandse grond houdt, is hij hier niet zo belangrijk geworden als de (ook niet van Nederlandse oorsprong) tulp. De reden dat de orchidee zich hier en daar toch kan ontwikkelen ligt in het feit dat de grond voor bijvoorbeeld turfwinning afgeplagd is en de vruchtbare bovenlaag daardoor verdwenen is.
Moeten we deze ‘stikstofgevoelige’ natuurgebieden dan maar als verloren beschouwen?
Dat hoeft niet, met het juiste beheer, bijvoorbeeld door ze regelmatig opnieuw af te plaggen kunnen deze gebieden blijven bestaan. Het voert veel te ver om te proberen de depositie zover te verlagen dat er resultaat geboekt wordt en daarnaast kost het beheren en onderhouden vele malen minder dan alles wat nu voorgesteld gaat worden.
Maar kunnen we wel in Brussel aankomen met het feit dat we in 2003 verkeerde beslissingen hebben genomen?
We zijn erachter gekomen dat het PAS ook teruggedraaid kan worden, dus wat is onmogelijk? Het is ook goed uit te leggen, dat er destijds verkeerd gehandeld is en doelstellingen te hoog zijn genomen. Op 10 maart 2015 heeft de huidige klimaatchef van de Europese unie Frans Timmermans al gezegd dat de habitat richtlijnen te zwaar geïmplementeerd zijn, dat betekent in normaal Nederlands dat de normen voor bepaalde natuurgebieden zwaar overdreven zijn.
Het moet niet moeilijk zijn hem hieraan nogmaals te herinneren om dit geregeld te krijgen.
Geachte premier Rutte, het is één minuut voor twaalf!
30 oktober staat opnieuw een grote actie gepland, laat het zover niet komen, maar laat zien dat u dit land werkelijk bestuurt! Veel bedrijven in bouw en grond- weg en waterbouw komen nu al in de problemen en die mag u niet tot december op een onzekere uitslag laten wachten.
Nederland doet een beroep op u, stel ons niet teleur!
Koos van der Wind, melkveehouder te Montfoort