6 februari 2025
Reactie SGP wethouder op Provinciale windmolen plannen
In het AD van 30 januari staat een artikel waarin wethouders Wim van Wikselaar van gemeente Montfoort en Bas Lont van gemeente Oudewater reageren op de plannen van de Provincie om windmolens te plaatsen op onze grond.
----------------
Plan voor vier windmolens van 240 meter hoog langs provinciegrens: dit is wat we nu weten
Het plotselinge nieuws dat de provincie Utrecht windmolens wil plaatsen in de polders van Papekop en Linschoten, slaat bij bewoners en betrokkenen in als een bom. Dat ze het er niet bij laten zitten, is duidelijk. Tijdens de gemeenteraad in Oudewater donderdagavond protesteerden zij met spandoeken.
Als de provincie Utrecht zijn zin krijgt, waar komen de windmolens dan precies?
Er zijn twee gebieden aangewezen door de provincie. Een stuk land in de gemeente Oudewater, ten noorden van het spoor en een stuk in Montfoort, ten zuiden van het spoor.
Waar de turbines precies zouden moeten komen, laat de provincie nu nog niet weten. ,,Indicatief gaat het om vier windmolens van ongeveer 240 meter. Maar in het ruimtelijk proces zullen waarschijnlijk verschillende opstellingen en verschillende hoogtes en afmetingen onderzocht worden. De opwek die het gebied moet krijgen staat wel vast, dat is 80 GWh (Gigawatt per uur, red.).”
Energieleverancier Pure Energie is al ingesprongen op de provincieplannen en heeft contact gelegd met grondeigenaren. ,,Het is een erg smal en krap gebied. Het kan eigenlijk niet anders dan dat de windmolens tegen de provinciegrens aan komen. Anders zit je al snel te dicht op woningen”, zegt locatieontwikkelaar Alex Benschop.
Op wie hebben deze plannen invloed en wat zijn de gevolgen?
Een van de grondeigenaren is Landgoed Linschoten. ,,We zijn erdoor overvallen en geschrokken. Als stichting hebben we de doelstelling om de waarde van het land te behouden. En windmolens hebben daar enorme impact op”, vertelt rentmeester Michiel de Koe.
Onderzoeken tonen aan dat het geluid dat windmolens maken, kan zorgen voor slaapproblemen. ,,Er wordt gezegd dat het algemeen belang bij windmolens boven het individuele belang dient. Maar is de opwek van windenergie dan belangrijker dan onze gezondheid?”, vragen de bewoners zich af. ,,En dan zijn deze onderzoeken ook nog eens gedaan bij windmolens van 100 tot 170 meter. De effecten bij windmolens van 240 meter, die ze hier willen zetten, kunnen dus nog veel groter zijn.”
En dan is er ook nog de slagschaduw. Die reikt tot zeker twee kilometer van de turbines, laat Pure Energie weten. Actiegroep Papekop tegen windturbines: ,,Daar gaan wij last van hebben, maar de bewoners van het Oosteinde in Waarder en Molenvliet in Woerden nog meer. Zij wonen hemelsbreed slechts 1,1 kilometer van de turbines af, als die komen op de plek waar ze nu zijn ingetekend.”
De gemeenten Oudewater en Montfoort zijn vooral boos over de manier waarop het besluit van de provincie Utrecht is genomen. Waarom?
‘Wie goed doet, goed ontmoet’, werd gezegd in een aangenomen motie door de provincie Utrecht. ,,Wij kregen te horen dat we goed bezig waren, omdat we al plannen voor windmolens hadden. We kregen een pluim aan de ene kant. En dan nu een dolk in de rug aan de andere kant. Dan houd je je als provincie niet aan je eigen uitspraken”, vindt Wim van Wikselaar, wethouder in Montfoort.
We kregen een pluim aan de ene kant. En dan nu een dolk in de rug aan de andere kant
Wim van Wikselaar, wethouder Montfoort
Collega Bas Lont van Oudewater sluit zich daar volledig bij aan. ,,Toen de provincie ons afgelopen jaar vroeg om een stapje bij te zetten, hebben we dat gedaan. We hebben een windenergiegebied geopperd ten zuiden van onze gemeente. Dat is in december 2024 afgeschoten, omdat daar te veel weidevogels zouden zitten”, vertelt Lont. ,,Een paar weken later krijgen we ineens de boodschap dat er turbines in Papekop komen. Dat is zó snel. Daar ben ik erg ontstemd over.”
(...)
Montfoort was al voornemens windmolens te plaatsen, maar dan aan de oostkant van de gemeente. Kunnen die plannen de prullenbak in?
Nee, vindt de provincie. ,,We gaan er vanuit dat deze plannen door de gemeente worden opgepakt.” Wethouder Van Wikselaar ziet dat anders. ,,Ik denk dat het gebied dat wij zelf hadden gekozen veel beter is, omdat dit een meer agrarisch gebied is. De locatie van de provincie heeft een hogere natuurwaarde. Maar we willen natuurlijk niet dat Montfoort en Linschoten van twee kanten worden omzeild met windmolens.”
Wat kunnen Montfoort en Oudewater nu doen om de plannen van de provincie tegen te houden?
Beide wethouders laten weten te willen inspreken bij de Provinciale Staten, met de hoop de provincie op andere gedachten te brengen. Dat gebeurt waarschijnlijk in februari of maart. ,,En als dat niet werkt, komt er een beroepsprocedure”, verwacht Van Wikselaar.
(...)
----------------
Bron: ad.nl - 30-01-2025