1 maart 2023

SGP-motie voor toestemming parkeren van werkbussen in woonwijken aangenomen

Een motie van de SGP over het toestaan van het parkeren van grote voertuigen in woonwijken is aangenomen tijdens de raadsvergadering van 13 februari. Er verschijnen namelijk steeds vaker werkbussen van ZZP’ers, die ook voor woon-werkverkeer gebruikt worden.

In de Algemene Plaatselijke Verordening staat dat bussen die langer dan 6 meter en hoger dan 2,40 meter zijn niet in de bebouwde kom mogen parkeren. Veel ZZP’ers in Montfoort en Linschoten hebben echter grotere bussen, die ze ook voor woon-werkverkeer gebruiken en ook dicht bij huis willen parkeren om inbraak te voorkomen. Alternatieve parkeerplaatsen zijn niet aanwezig.

Ons raadslid Samuël van den Berg besloot daarom om samen met de VVD een motie in te dienen om hier wat aan te doen. In de motie pleitte de SGP om terughoudend te zijn in het beboeten van te grote werkbussen. Ook werd er voorgesteld om aanpassing in de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) te onderzoeken, om het verbod op het parkeren van werkbussen in woonwijken op te heffen.

Toch moeten we voorkomen dat er gevaarlijke situaties in woonwijken ontstaan. Samuël: “Het is begrijpelijk dat werknemers hun voertuigen zo dicht mogelijk bij de deur willen parkeren. Door het gebrek aan alternatieve parkeerplekken kunnen er echter gevaarlijke situaties ontstaan door verminderde toegankelijkheid van de hulpdiensten. Ook kan er overlast ontstaan.”

De motie werd uiteindelijk aangenomen met acht stemmen voor en zes stemmen tegen. ChristenUnie, Lokaal Montfoort, SGP en VVD stemden voor de motie. Tegen de motie stemden CDA, D66, Inwonersbelangen Montfoort en Progressief Akkoord.  

 

Foto: indebuurt Hengelo