29 juli 2022

Verklaring fractie SGP Montfoort over stikstofplannen kabinet

De boer. Dat was een van de terugkerende thema's tijdens de campagne van de SGP voor de gemeenteraadsverkiezingen dit jaar. Diezelfde boeren zijn in de afgelopen weken voor de zoveelste keer bestempeld als dé veroorzakers van de stikstofcrisis in Nederland. Nu liggen er echter ingrijpende plannen op tafel om de stikstofuitstoot van de landbouwsector te reduceren.

Het inmiddels bekende kaartje van minister Van der Wal heeft voor veel verwarring en opschudding gezorgd. Veel boeren vragen zich af waarom zij hun uitstoot met meer dan 70% moeten verminderen, terwijl hun grondgebied niet eens aan een Natura 2000-gebied grenst. In veel gevallen is het volkomen onduidelijk waar de getallen vandaan komen en wat het nu uiteindelijk oplevert. 

Maar bovenal voelen veel boeren zich in hun hemd gezet. Jarenlang hebben veel boeren geprobeerd om hun stikstofuitstoot te verminderen, onder andere met ventilatiesystemen in stallen. Anderen hebben zorgvuldig bepaalde soorten planten op hun grond laten groeien, om zo de biodiversiteit in stand te houden. Het heeft ertoe geleid dat we een van de schoonste agrarische sectoren in de wereld hebben. Nu lijkt al die moeite plotsklaps tevergeefs. Boeren krijgen opeens te horen dat ze ondanks al die investeringen alsnog moeten stoppen, op een veel te korte termijn. Het is een miskenning van alles wat de boeren in de afgelopen jaren hebben geprobeerd om de agrarische sector met de natuur te verenigen.

De landelijke regering ziet in deze discussie het belang van onze agrarische sector over het hoofd. De oorlog tussen Oekraïene en Rusland laat zien dat voedselzekerheid enorm belangrijk is. Onze boeren kunnen zorgen voor deze zekerheid door alle innovaties in de afgelopen jaren. Omdat deze sector een duidelijke meerwaarde heeft voor Europa en de rest van de wereld, moeten we er naar streven om die te koesteren en te behouden. 

Als SGP Montfoort zien we juist mogelijkheden voor boer en natuur om hand in hand te gaan, in plaats van tegenover elkaar. Vanuit het provinciale bestuur worden er al veel maatregelen genomen om samen met boeren de natuurdoelen te realiseren. Dit is onder andere te danken aan de inzet van onze collega's in de provincie. Die oplossingen zijn veel constructiever dan bot te zeggen dat veel boeren maar met hun bedrijf moeten stoppen. We hopen vurig dat de landelijke regering zich in gaat zetten voor behoud van boer én natuur, niet alleen voor het behoud van de natuur. Als fractie leven we met iedereen mee die in onzekerheid zit over de toekomst van zijn of haar boerenbedrijf en we steunen iedereen die een bijdrage levert aan het behoud van boer en natuur. We zullen er alles aan doen om onze boeren te blijven beschermen!