7 oktober 2024
Visie SGP op Raadsvoorstel Spreidingswet – 7 oktober 2024
Spreektekst van de raadsvergadering:
Vanwege de Spreidingswet vraagt de Provincie Utrecht aan gemeente Montfoort hoeveel asielzoekers wij op kunnen vangen en op welke locatie.
Er zijn in NL meerdere soorten opvang, enerzijds kleinschalige opvang tot 150 personen en anderzijds opvangcentra vanaf 150 personen. Tussen deze twee soorten zit een groot verschil. Bij een kleinschalige opvang is niet altijd permanente beveiliging aanwezig en wordt meer gekeken naar wat de inwoners kunnen doen. Bij een groter AZC zorgt het COA voor dagbestedingsactiviteiten, professionele begeleiding en permanente fysieke beveiligers. De rol die het COA vervult verschilt dus enorm.
Als er tussen deze twee soorten AZC’s gekozen moet worden, gaat de voorkeur van de SGP uit naar opvangcentra waar het COA alles regelt met eigen mensen omdat dit ons inziens professioneler is en beter is voor de opvang en begeleiding van vluchtelingen. Een AZC waar het COA alles regelt moet in regionaal verband opgezet worden.
Om die reden zien wij niet veel in dit raadsvoorstel maar vinden we dat eerst gekeken moet worden naar regionale samenwerking. Dat is overigens ook de bedoeling van de Spreidingswet, dat gemeenten onderling kijken wat er mogelijk is.
In ons buurgemeente Lopik staat later deze maand een raadsvoorstel over de Spreidingswet op de agenda waar de naam van Montfoort expliciet in vermeld staat, ik citeer: Uit een eerder verkennend gesprek is gebleken dat de gemeente IJsselstein en ook de gemeente Montfoort geïnteresseerd is in het (gedeeltelijk) realiseren van hun opgaven door Lopik.
Dat is precies waar wij voor pleiten.
Daarom voorzitter zal de SGP tegen het raadsvoorstel stemmen en een voorstel doen om te verkennen wat de regionale mogelijkheden zijn.
Tot zover heb ik een vrije kille, rationele toelichting gegeven op ons besluit.
Ik vind het belangrijk om te zeggen dat de SGP goed beseft welke gevoelens van onveiligheid de mogelijke komst van een AZC oplevert bij jong en oud. Dat wisten we van te voren en is ook bewaarheid met de ingezonden brieven, de petitie enzovoorts, waarvoor onze dank. Het is postief dat we ons als inwoners kunnen uitspreken en dat op respectvolle wijze ook doen. Ook wil ik zeggen dat we als SGP meeleven met alle vluchtelingen die vreselijke dingen hebben meegemaakt. Onze gedachten gaan ook uit naar al die mensen die niet de mogelijkheden hebben om te vluchten, en er nog veel beroerder aan toe zijn. Daarmee vergeleken zijn wij allemaal prinsjes en prinsesjes. Tot slot, laten we met elkaar werken aan vrede en welzijn in binnen- en buiteland, en daar zeg ik bij: tot Jezus terugkomt om Zijn Vrederijk te vestigen. Daar zien we naar uit en ondertussen werken we constructief verder aan onze samenleving.
Dank u wel.