15 februari 2025
Windmolens in gemeente Montfoort: wie heeft het voor het zeggen?
De provincie Utrecht wil de gemeente Montfoort passeren in de plannen voor windmolens. Wethouder Wim van Wikselaar legt uit hoe dit zo gekomen is en waarom het belangrijk is dat gemeente Montfoort zelf de controle houdt.
Van ambitie naar afspraak
“Al jaren weten we dat er behoefte is aan elektriciteit”, zegt Van Wikselaar. Gemeente Montfoort heeft ervoor gekozen om de RES (Regionale Energie Strategieën) niet te ondertekenen, maar heeft wel een ambitie ingebracht. “Een ambitie is iets anders dan een afspraak. De provincie heeft de ambities van gemeentes echter omgezet in vaste afspraken en grijpt nu in als die niet worden gehaald. Dat betekent dat als gemeentes hun doelen niet halen, de provincie kan ingrijpen en plekken aanwijzen om dat te compenseren. Dat heeft ze gedaan in onze gemeente, terwijl we juist toewerken naar het realiseren van de door de gemeenteraad vastgestelde doelen.”
De provincie heeft een onderzoek gedaan naar geschikte locaties voor windmolens. “Daar waren we van op de hoogte”, zegt Van Wikselaar. “We zijn bezig met regels voor wind- en zonne-energie, inclusief hoe inwoners financieel kunnen meedoen. De provincie wist dat.”
De gemeente Montfoort doet onderzoek naar een ander gebied, namelijk aan de oostkant van Linschoten. Ze had zelfs al bepaald dat zij als eerste de kans krijgt om bepaalde stukken grond te kopen in dat gebied. “We zijn hier bezig met een plan. In april neemt de gemeenteraad een besluit om te bepalen of we willen meewerken aan aanvragen voor windenergie in dat gebied, en hoe. We hebben afgesproken om dit proces af te ronden vóór 15 mei 2025. Pas daarna zou de provincie in actie mogen komen.”
Van Wikselaar: “Met deze beoogde locatie haalt de gemeente ruimschoots haar eigen doelstelling en zijn we al stevig op weg om de doelstelling 2040 zelfs te halen. Dus geen enkele reden om een nog zwaardere opgave bij onze gemeente neer te leggen.”
Waarom kiest de provincie een andere plek?
Van Wikselaar is verbaasd over de keuze van de provincie om in plaats daarvan een gebied op de grens van Oudewater en Montfoort aan te wijzen. “Dat gebied grenst aan Landgoed Linschoten, een natuurgebied. We begrijpen deze keuze niet en zullen ons hiertegen verzetten. Linschoten dreigt nu ingeklemd te raken tussen twee windparken, en dat is onacceptabel.”
Volgens de wethouder is het pijnlijk hoe deze beslissing tot stand is gekomen. “De provincie heeft eerder aangegeven ‘Wie goed doet, goed ontmoet. Hiermee zeiden ze: niet ingrijpen als gemeenten goed op weg zijn. Dan krijg je een compliment dat je goed bezig bent en vervolgens wordt er een besluit genomen wat erop neer komt dat je nog een beetje meer moet doen, en dat tegen een NNN-gebied aan. Dat voelt als een mes in de rug.”
De aanpak van de gemeente: controle houden
De gemeente wil koste wat kost zelf de controle houden. “Wij werken aan een aanpak waarbij we de lasten en voordelen van windenergie eerlijk verdelen. We kijken naar financiële participatie waarbij we onder andere onderzoeken of inwoners met een kleinere portemonnee ook kunnen profiteren van de opbrengst van windenergie. Dit is een ingewikkeld proces, waarbij we zorgvuldig moeten afwegen wat de impact is op de omgeving, de agrarische sector en het landschap.”
Volgens Van Wikselaar is de discussie niet zwart-wit. “Niemand wil windmolens in zijn achtertuin, maar we hebben elektriciteit nodig. We kunnen kiezen tussen weilanden vol zonnepanelen of enkele windmolens. Het is kiezen of delen. We zitten in een overgangsfase en moeten nu zorgen dat we de pijn minimaliseren en tegelijkertijd profiteren van de voordelen.”
Inspraak van inwoners
De gemeente Montfoort vindt het belangrijk dat inwoners meedenken over de plannen. “Vooral inwoners van Linschoten roep ik op om van zich te laten horen. We organiseren extra bijeenkomsten om inwoners meer ruimte te geven om zich uit te spreken over de financiële kaders en de verdeling van opbrengsten”, aldus Van Wikselaar.
Op 12 februari zal de gemeente in gesprek gaan met de Provinciale Staten om haar standpunt duidelijk te maken. Op 20 februari organiseert de gemeente een tweede meedenkavond over financiële participatie voor inwoners die er op de eerste participatieavond in januari niet bij konden zijn. Daar is ook ruimte voor vragen over de plannen van de provincie.
Bron: IJsselbode, 13 februari 2025