Wim van Wikselaar

Wethouder

Wie is Wim van Wikselaar?

Ik ben geboren en getogen in Maarsbergen. Na mijn opleiding ben ik als 23-jarige begonnen in het onderwijs als docent verkoop, economie en bedrijfseconomie. In 2002 ben ik begonnen in de politiek als raadslid in Driebergen-Rijsenburg. Bij de herindeling per 1 januari 2006 heb ik de taak van wethouder gekregen tot 2010. Daarna heb ik in 2011 de overstap gemaakt naar Provinciale Staten van Utrecht. In 2010 ben ik ook gestart als ondernemer, met als belangrijkste opdrachten het werven van cursisten en geven van trainingen in de autobranche. Na de vorige crisis ben ik weer overgestapt naar het onderwijs, wat ik momenteel nog steeds twee dagdelen in de week met veel plezier mag doen. In mei 2023 mocht ik beginnen als wethouder (0,8 fte) in de mooie gemeente Montfoort, waar ik dagelijks met veel plezier een bijdrage mag leveren in het belang van onze inwoners.

Waarom bent u actief in de politiek? Waarom zet u zich in voor de SGP?

Ik ben de politiek ingerold omdat er in Driebergen niemand te vinden was die de kar wilde gaan trekken. De SGP zat inmiddels al acht jaar niet meer in de gemeenteraad. Een campagne voeren leek me prachtig, maar het was wel een verassing dat we weer terugkwamen in de raad. Eigenlijk wist ik niet waar ik aan begon, maar al snel leerde ik hoe het werkte en waar ik wel of geen invloed kon uitoefenen. Vanuit mijn overtuiging doen we dat werk in het belang van alle inwoners. We hebben verantwoording af te leggen over of we dat doen zoals de Heere dat van ons vraagt. Dan begint het echter te knellen, want dat kan ik niet. Aan de andere kant is er de opdracht om te doen wat onze hand vindt om te doen. In dat besef probeer ik dan het goede te zoeken voor de gemeenschap. Belangrijke items zijn dan rentmeesterschap voor de omgeving waarin we mogen leven en oog  hebben voor diegenen die het moeilijk hebben in onze maatschappij. Dat hoop ik te doen in het besef dat ik voor al mijn stappen verantwoording aan de Heere zal moeten afleggen. Dan is de Bijbel ons richtsnoer en is gebed nodig om de juiste vertaling naar de praktijk in een seculiere omgeving te kunnen maken. 

Wat hoopt u in de komende tijd als wethouder te bereiken? Waar zet u zich specifiek voor in?

Als wethouder heb ik in grote lijn de portefeuilles Financiën, Duurzaamheid (waaronder de Energietransitie) en het Buitengebied.

Voor financiën ligt er de uitdaging om een inzichtelijke meerjarenbegroting te maken, waarbij de inkomsten en uitgaven minimaal in evenwicht zijn om de lasten voor de inwoners niet verder te verhogen (behalve in inflatiecorrectie). 

Binnen duurzaamheid is het van belang dat we de negatieve gevolgen van onze afvalstromen sterk verminderen, door beter te scheiden en efficiënter te werken. We willen dus de milieuvervuiling terugdringen en de afvalstoffenheffing verlagen of in ieder geval minder verhogen. De prijzen voor afvalverwerking rijzen momenteel de pan uit, dus dat is een grote uitdaging. Ook zal de vraag naar energie steeds verder stijgen. We zullen dus stappen moeten zetten om te zorgen voor voldoende stroom en een stabiele stroomvoorziening. 

Voor het buitengebied ligt er misschien wel de grootste opgave. Het beleid van onze overheid (onder druk van Europa) is erop gericht om meer te doen aan natuurbescherming. De kwaliteit van onze bodem en de betrouwbaarheid van ons watersysteem zijn daarin leidend. Dat betekent dat met name waterbeheersing (overschotten en tekorten) en de discussie over de transitie van de landbouw de boventoon voeren. In ons gebied zijn agrariërs van groot belang voor onze voedselvoorziening. Al met al: een volle agenda met veel uitdagingen. Ik hoop een stevige bijdrage te leveren aan de oplossingen voor de problematieken (of crises, zo u wilt) in de mooie gemeente Montfoort.

Terug naar overzicht